IMGP6040 4 2Concertkoor Rijswijk is een oratoriumvereniging met ongeveer 70 enthousiaste leden.

Het koor is opgericht in 1905 onder de naam Excelsior. We maken dus al meer dan een eeuw muziek! Het begon ooit met psalmen, gezangen en liederen, en in de loop van de tijd kwamen de oratoriumwerken van grote componisten op het repertoire. Diverse dirigenten hebben op de bok gestaan die elk hun eigen stempel op het koor hebben gedrukt. En in 1996 heeft er een naamswijziging plaats gevonden. Twee dingen zijn echter altijd hetzelfde gebleven: de passie voor (oratorium-)muziek en de ambitie om die passie met het publiek te delen door mooie concerten te geven.

We hebben alle grote werken uit het repertoire gezongen, zoals Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart, Paulus en Elias van Mendelssohn, en natuurlijk de bekende passionen van Bach. Daarnaast schromen we ook niet om minder bekende composities op het programma te zetten, bijvoorbeeld The Infancy of Christ (Douglas Coombes, december 2007), Mis in A (Leopold Mozart, september 2014 ) en delen uit het ballet l'Europe Galante van André Campra (oktober 2017).

Gemiddeld geven we twee concerten per jaar, in samenwerking met professionele solisten en musici: de ene keer alleen met orgel, dan weer met een klein instrumentaal ensemble of (meestal) met een groot orkest. Ook wordt regelmatig samenwerking gezocht met andere culturele verenigingen in Rijswijk, om aan een concert of een thema iets bijzonders toe te voegen.


We stellen hoge eisen aan de uitvoeringen. Daarom is het belangrijk ook voortdurend aan onze eigen kwaliteitsontwikkeling te blijven werken. Regelmatig worden externe deskundigen ingeschakeld voor koorscholing. Een groot aantal koorleden neemt daarnaast individuele zanglessen.

De concerten vinden meestal plaats in de Bonifatiuskerk of de Oude Kerk in Rijswijk. Ook wordt wel gebruik gemaakt van concertlocaties in omliggende gemeenten, zoals de Kloosterkerk in Den Haag. Afhankelijk van de locatie en de programmering bezoeken tussen de 300 en 500 mensen de concerten.