Datum: 8 en 15 december 2007.

Concertlocaties: Oude Kerk, Rijswijk en Hervormde Kerk, Wateringen.

Richard Keen, verteller

Wim Voogd, orgel

Dirigent: Daniël Salbert.

Uitgevoerde werken:

  • Jubilate en Magnificat (C.V. Stanford),
  • Te Deum (J. Rutter),
  • Four old English Carols (G. Holst),
  • The Infancy of Christ (D. Coombes).

An Evening of Festive Music

Kerstmuziek van Engelse bodem is het motto van vanavond. En hoewel niet alle werken specifiek kerststukken zijn, passen zij door hun feestelijke karakter uitstekend in de sfeer van “the festive season” (de kersttijd).
Van Charles Villiers Stanford staan het Jubilate in Bes-groot op.10 en het Magnificat op.115 op het programma. Stanford werd geboren in Dublin, Ierland en werkte als musicus voornamelijk in Engeland. In 1883 werd hij benoemd tot hoogleraar compositie en orkest aan het Royal College of Music. Zijn invloed op de Engelse muziek uit die tijd is aanzienlijk. Toch is hij niet meer zo bekend: zijn werken werden uiteindelijk overschaduwd door die van zijn leerlingen. Pas de laatste jaren is er weer meer belangstelling voor zijn werk.Tot zijn leerlingen behoorde onder anderen Gustav Holst. Holst werd in 1874 in Cheltenham in Engeland geboren. Zoals de naam al doet vermoeden heeft hij Zweedse voorvaders. Holst werd vooral bekend met zijn orkestwerk ‘The Planets’. In 1907 arrangeerde hij de Four Old-English Carols voor koor en orgel. John Rutter schreef het Te Deum voor de viering van het honderdjarig jubileum van het Gilde van Kerkmusici, gehouden op 22 oktober 1988 in de Canterbury Cathedral. Vanavond wordt de orgelversie uitgevoerd. Er is echter ook een versie voor koor, koperblazers, slagwerk en orgel, en een versie voor koor en orkest beschikbaar.

De kerstcantate The Infancy of Christ van Douglas Coombes werd speciaal gecomponeerd voor ‘The St. Swithuns Singers’ in de plaats Sandy, Bedfordshire in Engeland. Dit vrouwenkoor heeft de wereldpremière van december 2000 op zijn naam staan. Kort daarna voltooide Coombes de versie voor gemengd koor die Concertkoor Rijswijk vanavond zal uitvoeren. Het kerstverhaal is gebaseerd op de eerste twee hoofdstukken uit het Mattheus- en Lukasevangelie. De tekst van de meeste koordelen is van de componist zelf en gebaseerd op diverse bronnen uit de 15e eeuw. Op 3 november j.l. heeft Douglas Coombes voor Concertkoor Rijswijk een workshop geleid waarbij The Infancy of Christ centraal stond.

 

Hieronder een foto-impressie van de workshop met Douglas Coombes.